Zbog otkazivanja letova svetskim aviokompanijama preti bankrot

  • Izvor: SEEbiz
Zbog otkazivanja letova svetskim aviokompanijama preti bankrot

Zbog koronavirusa u svetu bi do kraja maja moglo bankrotirati 50 posto aviokompanija, piše Večernji list, navodeći da je već otkazano 420.000 letova.

Avioindustrija je jedna od ekonomskih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. Ljudi su zbog straha od zaraze prestali putovati, a i mnoge države su privremeno obustavile sav vazdušni saobraćaj.

Prema podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni prevoz (IATA), do 30. juna već je otkazano 420.000 letova, a gubici prihoda aviokompanija procenjuju se na više od 113 milijardi dolara.

Buking je pri tome u martu pao 50 posto, u aprilu 40 posto, a za maj je manji 25 posto. U IATA-i stoga procenjuju da će aviokompanije delom sveta trebati do 200 milijardi dolara državne pomoći, kako bi preživele.

A prema procenama Centra za vazduhoplovstvo (Centre for Aviation), zbog koronavirusa u svetu će do kraja maja bankrotirati 50 posto aviokompanija.

Iz Centra upozoravaju da se novčane rezerve aviokompanija brzo smanjuju jer su flote prizemljene i poručuju da su odmah potrebne koordinirane akcije vlade i industrije, ako se želi izbeći katastrofa.