Zašto je Stiv Džobs briljantan lider?

  • Izvor: Poslovni dnevnik

Budući da se radi o saosnivaču kompanije Epl i vizionaru koji stoji iza nekih od vodećih svetskih inovacija, malo ko bi doveo u pitanje stručnost Stiva Džobsa.

Ali ono što ga je pretvorilo u briljantnog vođu jeste veština slušanja. Bivši predsednik Epla Džon Skuli bio je od 1983. do 1993. godine izvrši direktor Epla, a rekao je da je tu veštinu Džobs stekao tokom karijere.

Da bi je usavršio trebalo mu je 12 godina i odlazak iz te kompanije.

Džobs je dao ostavku u kompaniji koju je osnovao 1985. godine kada je imao 27 godina, nakon sukoba s bivšim saveznikom Skulijem i članovima uprave Epl QW#a u vezi sa strateškim smerom kompanije.

Tokom narednih 12 godina, Džobs je osnovao još jednu kompaniju za računarski softver NeXT.

Kada se vratio u Epl 1997. postao je drugi čovek, kaže njegov nekadašnji saradnik.

"Bio je Džobs 1.0 i Džobs 2.0", reči su kojima ga je opisao.

Džobs 1.0 bio je nepokolebljivo ambiciozan, ali je Džobs 2.0 bio zreliji i imao je veću spremnost da sluša druge, smatra Skuli.

"Stiv je bio briljantan u vezi toga što je video gde će svet biti 20 godina u budućnosti. Bio je tako harizmatičan da je sam sebe uverio, koliko je uverio i druge ljude, da je uvek u pravu", rekao je Skuli o Džobsu 1.0.

U godinama koje su sledile, Džobsov povratak Eplu smatrao se u velikoj meri odgovornim za oživljavanje poslovanja koje je bilo na ivici stečaja.

Danas, pod vođstvom Tima Kuka, koji je zamenio Džobsa na mestu izvršnog direktora neposredno pre njegove smrti 2011. godine, Epl se svrstava kao druga po veličini javna kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji.

Prethodi joj tehnološki gigant Majkrosoft, čijeg je izvršnog direktora Satija Nadela – Skuli nazvao primerom sjajnog slušaoca.

Podelite na društvenim mrežama: