Zaduživanje Danaca nikad jeftinije: Stambeni krediti bez kamate

  • Izvor: bankar.me
  • Foto: Thinkstock

Treća najveća banka u Danskoj ponudila je klijentima kredite na deset godina po negativnoj kamatnoj stopi od 0,5 odsto, što zapravo znači da će klijent vratiti manji iznos od pozajmljenog.

Na primer, ako bi klijent kupio kuću za milion dolara i otplatio hipoteku u celosti za deset godina, danskoj Jyske banci bi vratio samo 995.000 dolara.

Trebalo bi imati na umu da i sa negativnom kamatnom stopom, banka često naplaćuje razne naknade prilikom pozajmice, što bi na kraju dovelo do toga da klijent ipak vrati veći iznos od pozajmljenog.

„Samo pre nekoliko meseci rekli bismo da je ovo nemoguće, ali iznenađenja su moguća. Ovo je novo poglavlje u istoriji hipoteka i otvara nove mogućnosti za vlasnike domova“, rekao je ekonomista Jyske banke Mikel Heg za Dansku TV.

Negativna kamata Jyske banke je poslednja u nizu ekstremno niskih, „jeftinih“ kredita za nekretnine u Danskoj.

Zaduživanje Danaca nikad nije bilo jeftinije, pa je tako jedna od banaka ponudila stambene kredite sa nultom kamatnom stopom.

Prvi put u istoriji danskog tržišta hipotekarnih zajmova, Nordea bank Abp je najavila da će početi da nudi stambene kredite na 20 godina s fiksnom ratom otplate, na koje neće naplaćivati kamatu, preneo je Blumberg njuz.

„Nikada nije bilo jeftinije pozajmljivati“, rekla je Lise Nitoft Bergman, glavna analitičarka finansijskog ogranka Nordea banke u Danskoj i dodala da očekuje da će ovo doprineti povećanju cena nekretnina.

Podelite na društvenim mrežama: