Volstrit: Indeksi zabeležili najveći skok u dva meseca

  • Izvor: SEEbiz
  • Foto: Mark Lennihan

Indeksi na Volsttitu zabeležili su najveći dnevni skok u posljednja dva mjeseca, pri čemu su najviše porasli u tehnološkom sektoru, zbog korekcie cena nakon nedavnog oštrog pada.

Dau Džouns porastao je 371 bod ili 1,43 posto, na 26.378 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,88 posto, na 2.938 bodova, a Nasdaq indeks 2,24 posto, na 8.039 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče porasle više od 1 posto, a najviše u tehnološkom sektoru, 2,4 posto.

Do ovoga je došlo usled korekcije cena nakon što su nedavno oštro pale zbog strahovanja ulagača od negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog rata na globalno gospodarstvo.

Svetske su berze bile pod pritiskom od polovine prošle nedelje, kada je predsednik SAD-a Donald Tramp zapretio Kini uvođenjem carina na 300 milijardi dolara vredan kineski uvoz.

Kina je, pak, početkom nedelje odgovorila slabljenjem kursa juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Nakon oštrog pada cena krajem prošloge i početkom ove nedelje, posljednjih se dana tržište stabiizovalo pa je nadoknađen deo gubitaka.

"Osim uobičajenih velikih investitora, na tržište su ušli i oni koji procenjuju da su sada, nakon nedavnog pada cena, akcije povoljne za kupovinu. Pritom su najviše porasle cene nekih akcija u tehnološkom sektoru koji je nedavno oštro pao", kaže Baki Helviig, potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

I na evropskim su berzama cene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 posto, na 7.285 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,68 posto, na 11.845 bodova, a pariški CAC 2,31 posto, na 5.387 bodova.

Podelite na društvenim mrežama: