Tramp od FED-a zatražio dalje snižavanje kamatnih stopa

  • Izvor: bankar.me
  • Foto: Getty images

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je napao na Tviteru Federalne rezerve zbog toga što drže visoku kamatnu stopu uprkos tome što “nema inflacije”.

Tramp tvrdi da takvo ponašanje Feda škodi američkim kompanijama među kojima su i Boing i Katerpilar.

Dodao je da nije “oduševljen” time što je dolar jak jer je ojačao kao rezultat Fedovog odbijanja da spusti dovoljno ključnu kamatnu stopu.

“Moglo bi se pomisliti da sam kao predsednik oduševljen veoma jakim dolarom. E pa nisam! Visoke kamate Feda, u poređenju sa drugim zemljama, održavaju dolar jakim, što našim velikim proizvođačima kao što su Katerpilar, Boing, Džon Dir, ili automobilske kompanije i druge, otežava da se ravnopravno nadmeću na tržištu”, kazao je Tramp, prenosi B92.

“Sa značajnim Fedovim rezanjem kamata (inflacije nema) i bez kvantitativnog stezanja, dolar bi omogućio našim kompanijama da pobede svaku konkurenciju. Imamo najveće kompanije na svetu, niko nam nije ni blizu, ali se to nažalost ne može reći za Federalne rezerve”, dodao je predsednik SAD.

Uprkos Fedovom snižavanju kamatne stope prošlog meseca, Tramp traži dalje snižavanje kamata i prestanak kvantitativnog stezanja nakon što su se centralne banke Novog Zelanda, Tajlanda i Indije odlučile na iznenađujuće snižavanje baznih kamata.

 

Podelite na društvenim mrežama: