Svetske berze nakon koronavirusa- Da li je pad dobra prilika za kupovinu?

  • Izvor: Tradewin24
Svetske berze nakon koronavirusa- Da li je pad dobra prilika za kupovinu?

Novi koronavirus, od Wuhan provincije do globalne pandemije, od pretnji po globalnu ekonomiju do decenijskih gubitaka na svetskim berzama.

Šta sve ovo treba da znači za Vas, kao investitora? Da li u ovom sveopštem haosu, stvari mogu da se posmatraju na drugačiji način? Kako smo došli do toga da je flaša vina postala skuplja od barela nafte i koje su to još stvari koje bi investitori trebali znati u ovom trenutku?

Ekonomski preokret uzrokovan izbijanjem COVID-a 19 oživeo je sećanja na ne tako davnu globalnu finansijsku krizu 2008-09. Nakon decenijskog rasta, svetska ekonomija je gotovo zaustavljena. Rast globalnog BDP-a procenjuje se na svega 2,8% u 2020. godini, prema podacima Bank of America Global Research.

Da li na osnovu ovih podataka možemo doći do zaključka da  svetska ekonomija kreće u svoju najgoru godinu od globalne finansijske krize?

Da li je pad uzrokovan koronavirusom lošiji od finansijske krize iz 2008. godine?

Da vidimo šta nam kažu podaci sa globalnih berzi do sada:

Indeks S&P 500 koji obuhvata 500 tržišno najvrednijih kompanija, čijim se akcijama aktivno trguje u SAD-u, prekinuo je svoj višegodišnji period rasta. U 2020. godini  izgubio je na vrednosti više od 25%. Poređenja radi u 2008. godini indeks je izgubio na vrednosti više od 38%.

Dow Jones Industrial Average u 2020. pao je za gotovo 30%, dok je u 2008 taj pad bio 34%

Evropske ekonomije su pretrpile još veće gubitke. Nemački index DAX pao je 35% u 2020. godini, dok je pad u 2008. godini bio preko 40%.

Nikkei 225 Index pao je 30% u 2020. dok je francuski CAC 40 index pao za 35%. Poredjenja radi, indeksi su u 2008. godini izgubili na vrednosti 42% odnosno 43%

Tržište akcija i dalje je u padu dok se koronavirus neumorno širi. Mere podsticaja Trampove administracije za jačanje ekonomije, stavile su investitore u stanje pripravnosti.

Da li sve ovo za investitore izgleda previše apokaliptično? Gde je dno i da li će tržište nastaviti da pada?

Sve su to pitanja na koja ne možete dobiti jedinstvene odgovore. Jedno je sigurno, posmatrajući brojeve postignuti su deceniski minimumi. Poučeni istorijom, isti ti brojevi nam govore da nakon velikih lomova, sledi oporavak, a ekonomije ulaze u novi period dugoročnog rasta. Potrebno je da sagledate celokupnu situaciju dugoročno, da biste shvatli cikličnu prirodu kretanja privrede, što će Vam omogućiti da donesete najbolje investicione odluke.

Poslednjih dana, brokerske kuće beleže značajan porast novootvorenih trgovačkih računa, što očigledno ukazuje na činjenicu da investitori u ovom padu na svetskim berzama vide povoljnu šansu za zaradu. Trenutno niko na svetu ne može dati odgovor koliko će tačno pad tržišta trajati, ali jedno je sigurno, nakon svakog berzanskog loma sledi period oporavka.

Kao brokerska kuća tu smo za Vas. Jedini u Srbiji nudimo DIREKTAN pristup regulisanim svetskim berzama. Trgujte na više od 100 berzi u 24 zemlje sveta sa preko 30.000 finasijskih instrumenata.