Svetska banka smanjila procenu rasta globalne ekonomije

  • Izvor: Tanjug

Svetska banka oborila je prognozu rasta svetske ekonomije za 2019. godinu na 2,5 odsto sa ranijih 2,6 odsto.

Prognozu rasta je smanjila usled usporavanja globalne trgovine i investicija.

Ekonomisti Svetske banke su poručili da je globalni ekonomski rast u tekućoj godini nastavio da posustaje u uslovima neizvesnih ekonomskih politika i sunovrata investicija i trgovinskih tokova na planetarnom nivou.

Ova međunarodna finansijska institucija je u junu predviđala da će rast globalne ekonomije ove godine usporiti na 2,6 odsto, na najniži nivo od 2016. godine.

Međutim, pojava brojnih rizika - uključujući nastavak tenzija u trgovini između najvećih svetskih ekonomija pomračila je prognozu iz juna, navodi se u najnovijem izveštaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu Svetske banke o ekonomskim projekcijama za Evropu i Centralnu Aziju, pod nazivom "Migracije i odliv mozgova".

U 2020. godini, rast globalne ekonomije će takođe iznositi 2,5 odsto, što je za 0,2 procentna poena niže u odnosu na junsku prognozu.

Privredna ekspanzija će se, prema ekonomistima Svetske banke, stabilizovati do 2021. godine kada bi trebalo da dostigne 2,6 odsto, u odnosu na ranije projektovani rast od 2,8 procenata.

Stopa rasta od 2,6 odsto biće dostignuta pod uslovom da ne bude većih šokova u ekonomiji, kao i da dođe do oporavka privreda u razvoju i razvijenih ekonomija koje su prethodno bile izložene pritiscima finansijskih tržišta.

Rast privreda u razvoju u Evropi i Centralnoj Aziji će 2019. godine usporiti na 1,8 odsto, u odnosu na 3,2 odsto lani. Očekuje se da će 2020-2021. godine rast ubrzati, sa oporavkom turske ekonomije i poboljšanjem situacije u Rusiji, dodaju ekonomisti Svetske banke.

Podelite na društvenim mrežama: