Svetska banka smanjila procenu rasta globalne ekonomije

  • Izvor: Tanjug
Svetska banka smanjila procenu rasta globalne ekonomije

Svetska banka oborila je prognozu rasta svetske ekonomije za 2019. godinu na 2,5 odsto sa ranijih 2,6 odsto.

Prognozu rasta je smanjila usled usporavanja globalne trgovine i investicija.

Ekonomisti Svetske banke su poručili da je globalni ekonomski rast u tekućoj godini nastavio da posustaje u uslovima neizvesnih ekonomskih politika i sunovrata investicija i trgovinskih tokova na planetarnom nivou.

Ova međunarodna finansijska institucija je u junu predviđala da će rast globalne ekonomije ove godine usporiti na 2,6 odsto, na najniži nivo od 2016. godine.

Međutim, pojava brojnih rizika - uključujući nastavak tenzija u trgovini između najvećih svetskih ekonomija pomračila je prognozu iz juna, navodi se u najnovijem izveštaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu Svetske banke o ekonomskim projekcijama za Evropu i Centralnu Aziju, pod nazivom "Migracije i odliv mozgova".

U 2020. godini, rast globalne ekonomije će takođe iznositi 2,5 odsto, što je za 0,2 procentna poena niže u odnosu na junsku prognozu.

Privredna ekspanzija će se, prema ekonomistima Svetske banke, stabilizovati do 2021. godine kada bi trebalo da dostigne 2,6 odsto, u odnosu na ranije projektovani rast od 2,8 procenata.

Stopa rasta od 2,6 odsto biće dostignuta pod uslovom da ne bude većih šokova u ekonomiji, kao i da dođe do oporavka privreda u razvoju i razvijenih ekonomija koje su prethodno bile izložene pritiscima finansijskih tržišta.

Rast privreda u razvoju u Evropi i Centralnoj Aziji će 2019. godine usporiti na 1,8 odsto, u odnosu na 3,2 odsto lani. Očekuje se da će 2020-2021. godine rast ubrzati, sa oporavkom turske ekonomije i poboljšanjem situacije u Rusiji, dodaju ekonomisti Svetske banke.

Podelite na društvenim mrežama: