Sukob se zaoštrava: SAD žele koaliciju za slobodnu plovidbu u Zalivu, Iran oštro odgovorio

  • Izvor: B92
  • Foto: Getty Images

U junu mesecu pogođeni su tankeri kompanije Frontlajn i Kokuka kurejdžes, koji je plovio pod zastavom Paname.

Mediji su izvestili da su to bili tankeri norveških kompanija, dok je iranski ministar spoljnih poslova naveo da su napadnuti tankeri povezani s Japanom. Ono što je izazvalo sumnje je to da se ovaj napad se dogodio baš u trenutku kada je u Teheran došao japanski premijer Šinzo Abe.

"SAD žele da formiraju koaliciju koja bi garantovala slobodnu plovidbu u Zalivu, dok su i dalje velike tenzije između SAD i Irana", izjavio je načelnik združenog generalštaba američke vojske Džozef Danford.

Tenzije u toj oblasti, preko koje prolazi gotovo jedna trećina svetske sirove nafte, dostigle su vrhunac poslednjih nedelja. SAD su optužile Iran za nekoliko napada na tankere, dok je Iran oborio jednu američku vojnu bespilotnu letelicu.

"Trenutno smo u kontaktu sa nekoliko zemalja kako bismo formirali koaliciju koja bi garantovala slobodnu plovidbu u moreuzima Ormuz i Bab el Mandeb", rekao je general Danford i dodao da će za dve do tri nedelje biti odredjeno koje će nacije imati političku da podrže takvu inicijativu.

Prema njegovim rečima, SAD bi obezbedile pomorsko nadgledanje, a tankeri bi bili prolazili uz pratnju brodova nacija čiji su tankeri.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo nedavno je izrazio nadu da bi više od 20 zemalja, među kojima Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, moglo da bude uključeno u to pomorsko obezbedjivanje u Zalivu.

Iran: Uništićemo američke brodove ako pogreše

"Američki nosači aviona u Persijskom zalivu su u dometu iranskih raketa i uništićemo ih ako naprave grešku", izjavio je komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Nežat. On je dodao da su "Amerikanci veoma svesni posledica konfrontacije sa Iranom", preneo je sinoć Rojters. Tenzije između Irana i SAD su porasle nakon što se američki predsednik Donald Tramp prošle godine unilateralno povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran 2015. godine potpisao sa svetskim silama i uveo nove sankcije Iranu.

Podelite na društvenim mrežama: