Slovenija: Veštačka inteligencija daje otkaze

Slovenija: Veštačka inteligencija daje otkaze

Više od polovine zaposlenih u Sloveniji u idućih 15 do 20 godina očekuju drastične promene, procena je Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Zbog automatizacije će biti ukinuta četvrtina radnih mesta, dok će ih još sedam odsto biti transformisano, pa će i za njihovo obavljanje biti potrebna dokvalifikacija.

Ta procena deo je opsežnije studije o budućim promenama na području tržišta rada u svih 36 država članica OECD-a.

Prognozira se da će sve veće investicije u područje veštačke inteligencije dovesti do smanjenja broja raspoloživih radnih mesta, koja će zauzeti automatski aparati, posebno kad je reč o manje komplikovanim radnim operacijama, prenosi Dnevnik.

Na nivou celog OECD-a bi zbog automatizacije u naredne dve decenije moglo biti ukinuto 14 odsto radnih mesta, dok bi još 32 odsto doživelo duboku transformaciju, pa će zaposleni morati da idu na dodatnu obuku.

Automatizacija će najviše pogoditi pogoditi profesije i radna mesta na kojima se ne zahtevaju kompleksnije veštine, a stvaraće se nova radna mesta i profesije za koja "stari" radnici nisu osposobljeni i za koja nemaju potrebne kompetencije.

Podelite na društvenim mrežama: