Zašto cene akcija beleže rekordan rast uprkos protestima?

09.06.2020

Pregled finansijskih tržišta za period od 08.06.2020 do 12.06.2020

Uprkos veoma blagom otvaranju ekonomija u svetu zbog Covida 19 kao i dodatnih dešavanja u formi protesta širom planete povodom rasnih nemira u Americi cene indeksa rastu na svetskim tržištima. 

Ekonomski podaci prošle nedelje pokazali su da se deo radne sange u Americi vratio na posao. Umesto predviđenih 19%, nezaposlenost se očitala u dosta manjem obimu od 13% što je dodatno poguralo cene indeksa naviše. 

Iako je razlika između cene indeksa i stanja realne ekonomije i dalje velika, tržište predviđa da će oporavak biti mnogo brži nego što se očekuje a tu je i veliki stimulus od strane FED-a.

Cena WTI nafte i dalje raste, pa je sada sasvim sigurno izbegnut majski scenario negativnih cena. Na tržište ne utiču ni pojačane tenzije u odnosima Amerike i Kine na raznim poljima kao ni izborna trka koja postaje sve neizvesnija. 

Dolar polako gubi svoju vrednost i mislimo da će taj trend potrajati. Sastanak FED-a je ove nedelje u sredu kao i važna konferencija za štampu od strane predsednika FED-a Jerome Powell-a na kojoj se očekuju najsvežiji podaci o stanju ekonomije i dodatnik akcijama te centralne banke. 

Vidimo se sledeće nedelje u novom pregledu.  

https://www.tradewin24.com/sr

Investiraj odmah