Pojam Berze - Trgujte na najvećim svetskim berzama u SAD, Evropi i Aziji

Berza je mesto na kome se akcije kompanije emituju i trguju. Berze su ključna komponenta tržišne ekonomije. Berze imaju dve osnovne funkcije.

Iz ugla kompanije, berze omogućavaju pristup kapitalu, obično u vidu keša. Ukoliko kompanija želi da finansira neki veći projekat, ona prodaje svoje akcije umesto da pozajmljuje novac od banke. Iz ugla investitora, berza omogućava učešće u rastu i poslovanju kompanije, ali i brzu konverziju akcija u novac.

Ovaj proces se odvija na dva osnovna načina. U privatnim kompanijama akcionari su uglavnom i osnivači koji mogu prodavati svoje akcije na berzi i tako ostvariti nagradu za rizik koji su preuzeli pri osnivanju i razvoju svog biznisa. Ovo je primarno tržište kapitala.

Za investitore koji pak poseduju akcije kompanija listiranih na berzi, ovo tržište omogućava da učestvuju u rastu kompanije, bez preuzimanja rizika osnivanja sopstvenog biznisa. U ovom slučaju je reč o sekundarnom tržištu kapitala.

Dve najveće berze u USA su Njujorška berza (NYSE) i NASDAQ. Ostale velike berze u svetu su: Londonska, Hong Kong berza, EURONEXT I DEUTSCHE berza.

Video: investopedia.com
Prevod i sinhronizacija: Tradewin24
Music: www.bensound.com