Paket ekonomske pomoći u SAD-u 2.000 milijardi dolara

  • Izvor: bankar.rs
Paket ekonomske pomoći u SAD-u 2.000 milijardi dolara

Predstavnici Bele kuće i Senata rano jutros su postigli sporazum kojim se predviđa ogromna pomoć preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu, koji su najviše pogođeni pandemijom novog koronavirusa, u iznosu od dve hiljade milijardi dolara.

To je ujedno i najveća ekonomska mera spašavanja u istoriji SAD-a i zamišljena je kao višenedeljna ili višemesečna „zakrpa za ekonomiju“ koja se kreće ka recesiji, prenosi Tanjug.

Vest o postignutom sporazumu objavio je viši sajetnik u Beloj kući, Erik Uland, koji je dodao da ga još pravno treba doraditi.

Kako navodi Rojters, paket mera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca u iznosu do 3.000 dolara po porodici, 500 milijardi dolara pomoći industriji, 350 milijardi za mala preduzeća, proširenje naknada za nezaposlene u iznosu od 250 milijardi i najmanje 75 miiljardi za bolnice.

„Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, Senat je postigao dvostranački sporazum o istorijskom paketu pomoći za ovu pandemiju. To će usmeriti nove resurse na prve linije borbe za zdravstvenu zaštitu naše nacije“, izjavio je glavni pregovarač, Mič Mek Konel.