Volstrit: Pad indeksa usled novih napetosti između SAD i Kine

  • Izvor: SEEbiz
  • Foto: Reuters

Indeksi na Voslstritu oštro su pali zbog novog rasta napetosti između Vašingtona i Pekinga uoči nastavka trgovinskih pregovora, pa ulagače nije umirila ni poruka iz Feda da je otvoren za dalje smanjenje kamatnih stopa.

Dau Džouns skliznuo je 313 bodova ili 1,19 posto, na 26.164 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,56 posto, na 2.893 boda, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 7.823 boda.

Oštar pad tih indeksa posledica je novog rasta napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora u Vašingtonu 10. i 11. oktobra.

„Tržište je palo zbog negativnih vesti uoči nastavka trgovinskih pregovora", kaže Kit Lerner, strateg u kompaniji “SunTrust Advisory Services”.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obe strane povećale carine, što je negativno uticalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta obe ekonomije.

Zbog toga ulagače nisu umirili ni komentari predsednika američke središnje banke Džeroma Pauela u kojima sugeriše da je Fed otvoren za dalje smanjenje kamatnih stopa i druge mere za podsticanje.

To je samo učvrstilo uverenje ulagača da će Fed zbog usporavanja rasta ekonomije već u oktobru ponovno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 procentnih bodova, treći put ove godine.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče pale, a najviše u finansijskom sektoru, za 2 posto.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 7.143 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 posto, na 11.970 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 5.456 bodova.

 

Podelite na društvenim mrežama: