Pad indeksa na Volstritu, uprkos istorijskom potezu FED-a

  • Izvor: SEEbiz
Pad indeksa na Volstritu, uprkos istorijskom potezu FED-a

Američko tržište kapitala na početku nove nedelje beleži nastavak pada, uprkos neočekivanom potezu Feda.

Potez Feda bez presedana, kojim je povećao kreditni potencijal delom ekonomije, pokazao se nedovoljnim da bi umanjio strahovanje ulagača o brzom širenju koronavirusa.

Dau Džouns je potonuo 3,04% na 18.591,93 boda, dok je S&P 500 izgubio 2,93%, na 2.237,4. Nasdaq Composite .je prošao gotovo neokrznut padom od 0,27% na 6.860,67, za šta najveće zasluge idu Amazonu koji je skočio 3,1 posto.

Nakon što je nedavno smanjio kamatne stope na gotovo nulu, Fed će sada kreditirati studentske zajmove i zajmove na kreditnim karticama, vraćati kupovinu korporativnih obveznica I pružati direktne kredite kompanijama.

Uz dodatak Merilenda, Indijane, Mičingena i Masačusetsa, 13 od 50 američkih država uvelo je ograničenja kretanja ljudi radi suzbijanja virusa, stavljajući zemlju na nivo sličan onima u virusom najpogođenijim evropskim zemljama, poput Italije i Španije.

Pretnja koju su predstavljale te akcije, najavila je skoro zaustavljanje ekonomske aktivnosti i više boli za američke akcije, pa je podstakla nekoliko analitičara da smanje svoje prognoze rasta.

Ulagači su se nadali da će američki Senat tokom vikenda odobriti dalekosežni paket ekonomskih stimulansa.

Ali demokrati i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor i u ponedeljak paket od dva triliona dolara nije uspeo da napreduje u Senatu, jer su demokrati rekli da sadrži premalo novca za države i bolnice i nedovoljno ograničenja za fond za pomoć velikim kompanijama.

S&P 500 pao je za oko 34% u odnosu na rekordni nivo iz februara, od kada su strahovi od koronavirusa preplavili Volstrit.