Pad indeksa na azijskim berzama

  • Izvor: SEEbiz
  • Foto: Reuters
Pad indeksa na azijskim berzama

Azijski indeksi su spušteni u sredu, jer ulagače zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora krajem ove nedelje.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,6 posto. Kineski blučip indeks CSI300 srezan je 0,3 posto, a u jednom je trenutku dotaknuo i najniži nivo u pet nedelja. Australijsko tržište palo je 0,8 posto.

Pad indeksa posledica je novog rasta napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora u Vašingtonu 10. i 11. oktobra.

Američka vlada proširila je 'crnu' listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade, a na tu su listu uvršteni neki od vodećih kineskih tehnoloških start-apova.

Uz to, Vašiington je uveo vizne restrikcije za dužnosnike kineske vlade i Komunističke partije koje smatra odgovornim za zlostavljanje muslimanske manjine u provinciji Xinjing.

Agencija Blumberg objavila je da Vašngton nastavlja s naporima usmerenim na na ograničavanje odliva kapitala u Kinu, dok “South China Morning Post” piše kako je Kina smanjila očekivanja uoči pregovora u Vašingtonu.

Podelite na društvenim mrežama: