Oštar pad indeksa na Volstritu

  • Izvor: SEEbiz

Indeksi na Volstritu pali su više od 1 posto, pa je nastavljen negativni trend koji je ušao u treću nedelju jer se ne nazire kraj trgovinskim tenzijama između SAD-a i Kine.

Dou Džouns oslabio je 391 bod ili 1,49 posto, na 25.896 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,23 posto, na 2.882 boda, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 7.863 boda.

Najveća svetska berza pod pritiskom je već treću nedelju zaredom, od kada je predsednik SAD-a Donald Tramp zapjetio Kini uvođenjem carina na daljjih 300 milijardi dolara vriedan kineski uvoz jer Kina dosad u pregovorima nije ispunila svoja obećanja.

Kina je, pak, odgovorila slabljenjem kursa juana prema dolaru, što je Tramp nazvao valutnom manipulacijom.

Iako se posljednjih dana kurs juana stabilizovao, a Tramp je poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima i dalje vlada nesigurnost.

Analitičari Goldman Saksa upozorili su ovih dana da će recesijski rizici biti tim veći što će trgovinski sukob duže potrajati.

Ulagači su nesigurni i zbog usporavanja rasta najvećih svetskih gospodarstava, protesta u Hong Kongu, previranja na italijanskoj političkoj sceni, poraza argentinskog predsjednika Maurisia Macrija u prvom krugu predsedničkih izbora...

„Ulagači počinju shvatati da ono što se događa izvan granica SAD-a utieče na globalno, ali i američko gospodarstvo i da je činjenica da smanjenje kamata Feda neće ublažiti trgovinske probleme”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče pale, a najviše u finansijskom, rudarskom, energetskom i potrošačkom.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 posto, na 7.226 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 11.679 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.310 bodova.

Podelite na društvenim mrežama: