Optimizam investitora doveo do novih rekorda na Volstritu

  • Izvor: SEEbiz
Optimizam investitora doveo do novih rekorda na Volstritu

Na Volstritu su u sredu glavni indeksi dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući solidnim ekonomskim pokazateljima i optimizmu investitora oko rešavanja američko-kineskih trgovinskih napetosti, ali uz nešto skromnije trgovanje uoči produženog vikenda zbog Dana zahvalnosti.

Dau Džouns indeks u sredu je porastao 42,32 boda ili 0,15 posto, na 28.164 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,42 posto, na 3.153 boda, a Nasdaq 0,66 posto, na 8.705 bodova.

U četvrtak je u SAD-u praznik ,Dan zahvalnosti , pa će tržišta biti zatvorena. Ovo doba godine uobičajeno je dobro za akcije. Podaci iz almanaha berzanskih trgovaca ukazuju da je Dau u sredu pre Dana zahvalnosti pao svega 16 puta u proteklih 66 godina.

U zadnjih mesec dana, ohrabreni očekivanjima da će pregovori između SAD-a i Kine rezultirati trgovinskim sporazumom, indeksi su znatno porasli. Dau i S&P u plusu su više od 4 posto, a Nasdaq za više od 5 posto.

"Akcije su na putu snažnog završetka godine. Ne samo da su na dobitku ciklične akcije nego i kamatne stope ostaju niske. S obzirom da prodaja akcija radi smanjivanja poreznog opterećenja, koje su prošlog decembra pogodile Volstrit, ne bi trebalo biti, nema nikakvih prepreka da akcije završe godinu na zaista visokom nivou", smatra Skot Ladner, izvršni direktor u Horizon Investmentsu.

Najnoviji, revidirani podaci ukazuju da je američki ekonomski rast u trećem tromesečju bio nešto veći nego se ranije procenjivalo, odnosno iznosio je 2,1 posto, nasuprot prvotno procenjenih 1,9 posto.

Nadalje, povećanje potrošnje u oktobru ukazuje da će najveća svetska ekonomija verovatno i u četvrtom tromesečju postići umereni rast. Takođe, nove porudžbine industriji porasle su za 0,6 posto u oktobru, najviše u poslednjih 9 meseci, dok su analitičari očekivali njihov pad za 0,8 posto.

Izjava američkog predsednika Donalda Trampa u utorak da SAD završava posao na sporazumu koji će okončati 16-mesečni trgovinski rast, dodatno je ojačala optimizam ulagača na Volstritu.

Obim trgovanja bio je najslabiji od početka godine, uoči Dana zahvalnosti. Ukupno je na svim američkim tržištima vlasnika promenilo 5,57 milijardi akcija, dok je u poslednjih 20 trgovinskih dana prosek iznosio 7,06 milijardi.

Američke berze neće raditi u četvrtak i petak.

I na evropskim berzama vladalo je u sredu dobro raspoloženje, pa je londonski Ftse indeks ojačao 0,36 posto, na 7.429 bodova, a frankfurtski DAX za 0,38 posto, na 13.287 bodova. Pariški CAC, pak, oslabio je 0,05 posto, na 5.926 bodova.