Nisan: Generalni direktor se odriče polovine plate

  • Izvor: TANJUG
Nisan: Generalni direktor se odriče polovine plate

Tokio - Generalni direktor kompanije Nisan, Makoto Ućida, rekao je danas akcionarima da se odriče polovine plate.

Ućida se na taj korak odlučio jer je japanski proizvođač automobila potonuo u crveno usled pada prodaje i zatvaranja fabrika u Španiji i Indoneziji.

Ućida se izvinio akcionarima zbog loših rezultata i obećao oporavak do 2023. godine, skroz smanjenje troškova i proizvodnju novih modela, pre svega električnih i samovozećih automobile, prenosi agencija AP.

"Rešavaćemo izazove beskompromisno. Obećavam da ću Nisan vratiti na staze rasta'', rekao je on na virtuelnom sastanku koji je prenošen uživo.

Nisan je zabeležio prvi gubitak u poslednjih 11 godina, u iznosu od 671,2 milijarde jena (6,3 milijardi dolara) u fiskalnoj godini završenoj u martu.

Kompanija nije iznela poslovne projekcije za ovu fiskalnu godinu, navodeći kao razlog neizvesnosti vezane za epidemiju Kovid-19.

Jedan ljutiti akcionar rekao je da menadžment treba još više da se odrekne svojih plata jer investitori dobijaju nula dividende, a drugi je da Nisan treba da učini više kako bi ojačao upravljanje jer se, po njemu, situacija pogoršala a ne poboljšala od odlaska bivšeg šefa Karlosa Gosna, koji je uhapšen krajem 2018.

Ućida je istakao Nisanovu strategiju o fokusiranju na tri glavna svetska tržista - Japan, Kinu i Severnu Ameriku, uključujući Meksiko, uz oslanjanje na partnere, Reno i Micubiši, za druga tržišta.

Jedan investitor je primetio da se Nisanova prodaja ne povećava u SAD-u ili Kini, i da cene akcija kompanije nastavljaju da padaju, a drugi je dobio aplauz kada je rekao da Nisanu nedostaje atraktivna vizija u poređenju sa japanskim rivalima - Tojotom, koja agresivno razvija ekološku tehnologiju, i Hondom koja se hvali robotizacijom u svojoj liniji.

Ućida je podsetio i da Nisan namerava da zatvori pogon u Barseloni, te da su pregovori u toku. Sindikat radnika španske auto industrije protestovao je zbog ovog poteza, koji će dovesti do gubitka 3.000 radnih mesta u regionu.

Akcionari su na kraju, ipak, odlučili da obnove mandat za svih 12 članova uprave Nisana.