Nemačka podržava plan o zabrani Fejsbukove Libre

  • Izvor: bankar.me
  • Foto: Reuters

Dan nakon što se pojavila vest da francuski ministar finansija Bruno Le Meir želi da zabrani Fejsbuku pokretanje kriptovalute Libra unutar Evropske unije, inicijativu je podržala i nemačka vlada.

Virtualna valuta mogla bi da potkopa monetarni suverenitet država u EU bloku, i da predstavlja rizik za potrošače kao i da podriva finansijsku stabilnost u Evropi, izjavili su francuski ministar finansija Bruno le Meir i njegov nemački kolega Olaf Šolc. Dvojica ministara kritike su objavili u zajedničkoj izjavi na sastanku ministara finansija Eurozone u Helsinkiju, u petak, 13. septembra, piše DW.

U zajedničkom saopštenju stoji da „nijedan privatni entitet ne može da prisvoji monetarnu vlast koja je inherentna suverenim nacijama“, prenosi Reuters. Drugim rečima, Francuska i Nemačka vide Fejsbukovu najavu lansiranja kriptovalute Libra kao stvaranje monetarnog sistema i valute koji bi bili nezavisni od regulatornih organa i država, a koristili bi se kao sredstvo plaćanja. Tu ove zemlje povlače granicu i smatraju da bi pravo izdavanja novca trebalo da imaju samo države i njihove centralne banke.

Vlasti su skeptične prema uvođenju Libre jer ih Fejsbuk nije dovoljno uverio u to da se ozbiljno pozabavio analizom rizika koje takav projekat nosi, stoji u izjavi. Kad je reč o poboljšanju efikasnosti sistema međunarodnih plaćanja, Francuska i Nemačka takođe podupiru stvaranje evropske javne kriptovalute, koju je osmislila Evropska centralna banka (ECB), ali se pre svega zalažu i za zaštitu građana i njihove finansijske stabilnosti. Cilj je učiniti pretežno neregulisane valute poput Libre suvišnim.

Članovi ECB nazvali su Fejsbukove planove za lansiranjem sopstvene kriptovalute „alarmom za buđenje“. „Moramo da ubrzamo svoje planove vezane za digitalnu valutu centralne banke“, izjavio je član odbora ECB Benet Koere na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Na najavu pokretanja Libre vrlo su brzo reagovali iz američkog Kongresa, potom su se javili i poverenici za privatnost podataka iz celog sveta, da bi najoštrije reakcije došle iz EU. U međuvremenu je Fejsbuk pokrenuo proces dobijanja dozvole za lansiranje Libre u Švajcarskoj, gde bi trebalo da bude sedište organizacije koja će upravljati ovom valutom i sistemom za plaćanja Kalibra.

Podelite na društvenim mrežama: