Nemačka osniva fond vredan 500 milijardi evra za pomoć kompanijama

  • Izvor: SEEbiz
Nemačka osniva fond vredan 500 milijardi evra za pomoć kompanijama

Nemačka planira da osnuje fond vredan 500 milijardi evra kako bi pomogla kompanijama koje zbog koronavirusa imaju problema s plaćanjem, izvestio je u petak Der Spiegel.

Fond će moći da izdaje jamstva za dugove, ali po potrebi i da direktno ubrizgava novac u kompanije, piše nemački nedeljnik, dodavši da će vlada kao model upotrebiti Poseban fond za stabilizaciju tržišta, osnovan radi potpore bankama za vreme finansijske krize.

Vlada je po potrebi spremna ponovo aktivirati i taj fond, ako banke upadnu u teškoće, dodaje Der Spiegel.

Plan je tek jedna u nizu mera koje zvaničnici razmatraju, kako bi sprečili da poremećaji prouzorkovani privremenom blokadom ekonomije zbog epidemije prerastu u opšti haos, izjavio je za Rojters neimenovani zvaničnik.

Ministri su kompanijama već obećali pomoć u likvidnosti a uveli su i mere koje im olakšavaju skraćivanje radnog vremena, kako ne bi bile prisiljene da otpuštaju radnike.

Nove mere biće objavljene u ponedeljak, a trebale bi uključivati osnivanje fonda solidarnosti, vrednog 40 do 50 milijardi evra, za samozaposlene i mala preduzeća. Cilj je pomoći im u kupovini materijala i plaćanjima.

Detalji tog programa trebali bi biti razrađeni tokom vikenda.

Ministarstvo finansija razmatra i mogućnost pokretanja programa direktne podrške vrednih oko 180 milijardi evra, preneo je list, I dodao da bi iznos mogao biti povećan i na 700 milijardi evra.

"Razmatramo iznose kakvi do sada jednostavno nisu viđeni", navodi list reči neimenovanog zvaničnika ministarstva.