Nastavljen oporavak azijskih tržišta kapitala

  • Izvor: SEEbiz
Nastavljen oporavak azijskih tržišta kapitala

Azijska tržišta kapitala su u sredu nastavila svoj oporavak, nastavljajući tako na jučerašnji uzlet Volstrita.

Američki Kongres sve je bliže donošenju stimulativnog paketa u iznosu od 2 biliona dolara, za ublažavanje ekonomskog udara od pandemije koronavirusa.

MSCI-ov najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana porastao je 1,7%, a australijske akcije su skočile 3,4%. Južnokorejski Kospi uzleteo je 3,5%. Japanski Nikkei 225 porastao je 4,8%.

"Japanske akcije ove nedelje potpomognute su agresivnim otkupom od banke Japana i penzionim novcem. To je podstaklo hedž fondove da pokriju svoje kratke pozicije ", rekao je Norihiro Fujito, glavni investicioni strateg u "Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities".

MSCI World Index u utorak je katapultiran 8,39%, što je najveći jednodnevni dobitak od divljih ljuljanja zabieleženi u jeku globalne finansijske krize u septembru 2008. U Aziji je u sredu porastao još 0,8%.

Na Volstritu je Dau Džouns u utorak uzleteo 11,37%, što je najveći jednodnevni porast od 1933. godine.

Ipak, veliki die velikih zarada na berzama bledi u poređenju s brutalnim rasprodajama poslednjih nedelja, dok su ulagači zalagali duboku globalnu recesiju, usled velikih zastoja u mnogim zemljama. Američki S&P500 i dalje je gotovo 28% u odnosu na rekordni vrhunac pre nešto više od mesec dana. Fjučersi na Vostritu, EScv1 u padu su za 1,1% u ranoj trgovini Azije.