Najveći pad profita kineskih industrijskih kompanija od februara

  • Izvor: Tanjug
Najveći pad profita kineskih industrijskih kompanija od februara

Profit kineskih industrijskih kompanija pao je u oktobru po najvećoj stopi u osam meseci, nakon kontinuiranog smanjenja proizvođačkih cena i izvoza.

Dobit kompanija iz kineskog industrijskog sektora je u oktobru, na godišnjem nivou, pala za 9,9 odsto, na 427,56 milijardi juana (60,74 milijarde dolara), pokazali su podaci kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku.

To je najveći pad profita od perioda januar-februar ove godine, navodi CNBC, i dodaje da je takav pad usledio nakon smanjenja dobiti za 5,3 odsto u septembru.

Kineski industrijski sektor je poslednjih meseci pod pritiskom jer usporava tražnja na domaćem tržištu, ali i zato što su efekti kinesko-američkog trgovinskog spora umanjili zaradu kompanija.

"Veliki pad oktobarske dobiti sugeriše da se realna ekonomija i dalje suočava sa brojnim teškoćama", kaže Nie Ven, ekonomista šangajske kompanije Hvabao trast.

Pad dobiti u proizvodnom sektoru produbio se u oktobru, jer su se marže od januara do kraja oktobra smanjile za 4,9 odsto u odnosu na pad od 3,9 odsto u periodu januar-septembar.

U međuvremenu, profit rudarskog sektora je registrovao skroman porast.

U periodu januar-oktobar, profit industrijskih kompanija opao je za 2,9 odsto međugodišnje, na 5.020 milijardi juana, u poređenju sa padom od 2,1 odsto u periodu januar-septembar.

Kineski indeks proizvođačkih cena, koji se smatra glavnim pokazateljem korporativne profitabilnosti, uknjižio je u oktobru najveći minus u više od tri godine, usled pada cena sirovina.

Kineski izvoz je u oktobru, na godišnjem nivou, takođe registrovao pad, treći mesec zaredom, mada po nešto sporijoj stopi od očekivane.