Najveći dnevni gubitak na Volstritu u poslednje dve godine

  • Izvor: SEEbiz
Najveći dnevni gubitak na Volstritu u poslednje dve godine

 

Na Volstritu su u ponedeljak cene akcija potonule više od 3,3 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u poslednje dve godine, jer se ulagači plaše da će širenje koronavirusa izvan Kine izazvati veću ekonomsku štetu, nego što se ranije očekivalo.

Dau Džouns potonuo je 1.031 bod ili 3,56 posto, na 27.960 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,35 posto, na 3.225 bodova, a Nasdaq indeks 3,71 posto, na 9.221 bod.

Najveći dnevni pad tih indeksa od februara 2018. godine, pri čemu su oštro pale cene akcija u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posledica je brzog širenja koronavirusa izvan Kine.

Vest da je u Italiji od tog virusa umrlo sedmoro ljudi, dok ih je više od 120 zaraženih, izazvala je juče oštar pad cena akcija na evropskim berzama.

Indeks berze u Milanu potonuo je više od 5 posto, dok je STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija skliznuo 3,8 posto, čime je izbrisano oko 470 milijardi dolara tržišne vrednosti evropskih akcija.

Iako se rast broja umrlih i novozaraženih u Kini smanjuje, ulagače zabrinjava brzo širenje virusa izvan Kine.

Prema podacima Rojtersa, virus se proširio na 28 zemalja i područja u svetu, pri čemu je sve više umrlih.

Samo u Južnoj Koreji, broj umrlih porastao je na osam, dok ih je više od 800 zaraženih.

Iran, koji je prošle nedelje izvestio o prvom zaraženom, poručio je juče da je zabeleženo više od 40 slučaja zaraze i 12 umrlih.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom sveta smanjuju procene rasta kako kineske, tako i ostalih ekonomija.

U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

„Puno je loših vesti o daljem rastu novih slučajeva koronavirusa. Naravno, zbog toga je na tržištima puno nesigurnosti i pitanja kolika će biti ekonomska šteta u Kini, ali i izvan nje”, kaže Šejn Oliver, ekonomista u kompaniji “AMP”.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su akcije, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta akcija, ukazuje podatak da je juče na američkim berzama vlasnika zamenilo 10,5 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks 'straha' Čikaške berze opcija, juče zabeležio najveći dnevni skok u poslednje dve godine i dostigao 25 bodova, najviši nivo od januara prošle godine.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljeg pada cena akcija.

„Malo je verovatno da će tržište porasti, dok ne bude naznaka da se širenje koronavirusa usporava”, kaže Mark Lusčini, strateg u kompaniji “Janney Montgomery Scott”.

I na evropskim berzama cene akcija su juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,34 posto, na 7.156 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,01 posto, na 13.035 bodova, a pariški CAC 3,94 posto, na 5.791 bod.