Najpoznatiji berzanski indeksi

  • Foto: Getty Images
Najpoznatiji berzanski indeksi

Neka pojedinačna kompanija može da enormno cenovno oscilira tokom vremena pa čak i da bankrotira ali indeks, koji predstavlja korpu akcija, to ne može.

Akcije su “brze” i uglavnom imaju velika pomeranja zavisno od veličine kompanije ili sektora dok su indeksi znatno “sporiji” i manje rizični zbog diversifikacije.

S&P 500 - jedan od najpoznatiji indeksa na svetu. Ovaj indeks prati cenovno kretanje 500 najvećih kompanija u SAD-u. Kreirala ga je globalna rejting agencija Standard & Poor's.

DJIA ili Dow 30 – (Dow Jones Industrial Average) – indeks koji je napravio Charles Dow, urednik i suosnivač poslovnih novina Wall Street Journal. Ovaj indeks obuhvata akcije 30 velikih kompanija koje su listirane u USA.

Nasdaq Composite – indeks koji u svom sastavu ima akcije oko 2600 kompanija listiranih na američkoj berzi NASDAQ. Interesantan podatak je da velike kompanije iz tehnološkog sektora imaju preko 42% udela u pomenutom indeksu tako da se ovaj indeks uzima kao reper za praćenje kretanja tehnološke industrije.

DAX 30 – najvažniji indeks sastavljen od 30 najvećih nemačkih kompanija poput Adidas, BMW, Daimler, Henkel, Siemens, Volkswagen Group, SAP…

CAC40 – reperni indeks berze u Francuskoj koji prati cenovno kretanje akcija 40 najvećih kompanija na Euronext Paris.

FTSE 100 – je indeks berze u Londonu koji je kreiran od strane FTSE Grupe koja upravlja tamošnjom berzom. Obuhvata kretanje 100 najvećih kompanija na London Stock Exchange.

Shanghai Composite (SSE Composite Index) - je indeks koji u svom sastavu ima sve akcije na berzi u Šangaju i služi kao reperni indeks za praćenje kretanja kineskih kompanija

Hang Seng index – obuhvata 50 kompanija sa berze u Hong Kongu koje čine oko 60% tržišne kapitalizacije čitave berze.

Nikkei 225 – je indeks berze u Tokiju. Kreiran je od strane japanskih dnevnih novina Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) još davne 1950. godine. Obuhvata akcije 225 najvećih kompanija iz Japana.