MMF predviđa najgoru recesiju u 12 godina

  • Izvor: SEEbiz
MMF predviđa najgoru recesiju u 12 godina

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgieva rekla je na telekonferenciji G20 da bi svetska recesija nakon pandemije koronavirusa mogla biti gora od one koja je usledila nakon finansijske krize 2008.

Ona je navela da je upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svetskog rasta negativne za 2020., i rekla da treba očekivati "recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vreme svetske finansijske krize, ili gora".

"Ali očekujemo oporavak 2021", naglasila je optimističnije.

Francuski predsednik Emanuel Makron i kineski Si Đinping, zatražili su održavanje vanrednog sastanka na vrhu G20, objavila je kancelarija francuskog predsednika.

"Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lekovima i vakcinama", kaže se u saopštenju, te dodaje da bi sammit G20, koji okuplja 20 najmoćnijih svetskih ekonomija bio koristan i "na ekonomskom planu".

Sledeći redovni samit G20 trebao bi se održati u Rijadu 21. i 22.novembra.

S kineski predsjednikom razgovarao je i britanski premijer Boris Džonson, koji je izjavio da su se složili da se kroz G20 podupre globalna ekonomija i osetljivije zemlje tokom pandemije koronavirusa.

Ministri finansija i guverneri središnjih banaka 20 najvećih ekonomija sveta, dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje delovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno, rekao je američki ministar finansija Steven Mnučin za “Fox News”.

Mnučin je rekao da SAD usko sarađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom u vezi krize.