Kompjuterski gigant planira zatvaranje do 9.000 radnih mesta

  • Izvor: SEEbiz
  • Foto: Ken Wolter

Američki proizvođač računara HP najavio je zatvaranje između sedam i devet hiljada radnih mesta kako bi smanjili troškove u sklopu reorganizacije poslovanja.

Planiranim ukidanjem radnih mesta broj HP-ovih radnika širom sveta mogao bi se smanjiti oko 16 posto.

U kompaniji očekuju da će smanjenjem broja zaposlenih i drugim merama smanjenja troškova uštedeti oko milijardu dolara, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Uprava očekuje da će ih restrukturiranje kratkoročno skupo koštati, predviđajući do kraja fiskalne 2022. godine milijardu dolara troškova povezanih sa reorganizacijom poslovanja.

HP je prošle godine izvestio da ima 55.000 zaposlenih, a u juče objavljenom saopštenju nisu ažurirali tu brojku. Proteklih godina su već više navrata smanjivali broj zaposlenih. Sredinom 2018. grupa je najavila da bi do kraja finansijske godine 2019. trebala da otpusti oko 4500 do 5000 zaposlenih.

U pripremi su i velike promene na menadžerskom nivou, pa bi tako Dion Vajisler 1. novembra trebao da prepusti dužnost izvršnog direktora dugogodišnjem menadžeru HP-a Enrikeu Loresu.

Kompanija ima problema zbog pada tržišta ličnih računara, iako se stanje u međuvremenu donekle poboljšalo. Nakon podele nekadašnjeg tehnološkog diva “Hewlett-Packarda” 2015. godine, HP je preuzeo poslovanje s hardverom.

Podelite na društvenim mrežama: