Kinesko-američki trgovinski rat koštaće svet oko 850 milijardi dolara

  • Izvor: bankar.rs
Kinesko-američki trgovinski rat koštaće svet oko 850 milijardi dolara

Trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga koštaće svet oko 850 milijardi dolara, dok će američka ekonomija izgubiti oko 200 milijardi dolara, procenile su Federalne rezerve SAD.

Ekonomisti su analizirali trenutnu situaciju i zaključili da je nesigurnost trgovinske politike narasla na nivo nezabeležen još od sedamdesetih godina prošlog veka, izveštava Rojters.

U Federalnim rezervama smatraju da će komercijalni rat koštati SAD i svet skoro jedan odsto njihovog BDP-a. Pošto globalni BDP iznosi oko 85 biliona dolara, a američki oko 20 biliona, odgovarajući gubici iznosiće 850 milijardi, odnosno 200 milijardi dolara.

Novi zaokret u američko-kineskom trgovinskom ratu, koji je povezan sa povećanjem carina nametnutih kineskoj robi, uticaće na svetsku ekonomiju.

Mark Tornton, stručnjak iz Mises instituta, veruje da će ukoliko se sadašnji trend nastavi i Donald Tramp odluči da još više pooštri odnos prema Kini rast globalnog BDP-a u 2019. godini iznositi samo dva odsto, umesto 2,6 odsto, izračunala je Svetska banka.

Trampova administracija i dalje insistira na tome da sve njene antikineske mere idu u korist SAD. U Beloj kući veruju da tarife omogućavaju smanjenje trgovinskog deficita između Amerike i azijskog giganta.

Tornton je rekao da se nakon poslednjih mera Tramp nadao da će Pekingu oduzeti trgovinske preference i konsolidovati nacionalnu ekonomiju, zahvaljujući vraćanju proizvodnje u SAD.

„Ta ideja je trebalo da izazove pozitivan efekat, ali se u praksi to do sada nije dogodilo“, ističe ekspert.

U praksi, antikineske mere samo usporavaju rast nacionalnog BDP-a. Tako se kompozitni vodeći indikator za SAD smanjio na 98,8 bodova, što je njegov istorijski minimum od 2010. godine.

Sergej Suverov, viši analitičar ruske investicione banke „BKS Premijer“, veruje da i Sjedinjenim Državama, poput Kine, preti opasnost da pretrpe znatne gubitke zbog trgovinskih sporova. On predviđa sledeće posledice:

inflaciju, kao uzrok rasta cena kineske robe;

smanjenje izvoza hrane i automobila u SAD;

recesiju.

Podelite na društvenim mrežama: