Kineski Juan i dalje slabi, Rusija ima nove gubitke

  • Izvor: bankar.me
  • Foto: Aleksandr Demyanchuk

Centralna banka Kine nastavila je, osmi dan zaredom, da snižava kurs svoje valute. Za dolar se danas, po zvaničnom kursu, dobija 7,0211 juana.

To je najniži kurs kineske valute od 2. aprila 2008. godine, izveštava ruska agencija TASS.

Bežeći od političkih rizika dolara, Rusija je dobar deo svojih rezervi prebacila u zlato, ali oko 5% i u kinesku valutu juan.

Gubici Rusije od najnovijih valutnih poteza Kine mere se milijardama dolara.

Tokom 2018.godine Rusija je povećala udeo eura u svojim deviznim rezervama sa 21,7 na 37,7%, a udeo juana sa sa 2,8 na 14,2%.

Prema navodima ruskih finansijskih stručnjaka početkom ove godine u juanima je bio ekvivalent od 67 milijardi dolara ruskih rezervi.

Te su rezerve u junu ove godine iznosile 518 milijardi dolara, a 2.avgusta 2019.godine, navodi se na sajtu Centralne banke Rusije, te su rezerve iznosile 516,8 milijardi dolara. Te su rezerve za poslednje četiri godine porasle za 45%.

Pošto je Centralna banka Kine počela sa snižavanjem vrijednosti svoje valute, ruske devizne rezerve su na vrednosti izgubile oko 2 milijarde dolara.

Rusija je, medjutim, i ove godine nastavila da gomila rezerve u zlatu Prema nezvaničnim podacima, Centralna banka Rusije posljednjih meseci rezerve u zlatu povećava 4-5 tona nedeljno. Ciena zlata je u drugom kvartalu ove godine porasla za 17%.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, i u drugom kvartalu ove godine potražnja za zlatom je rasla (8%), najveći kupci su bile centralne banke (224,4 t) , a medju njima prednjače centralne banke Rusije, Kine, Turske i Kazahstana.

Podelite na društvenim mrežama: