IFO Institut: Bregzit bez sporazuma bi najviše pogodio irsku ekonomiju

  • Izvor: Tanjug
IFO Institut: Bregzit bez sporazuma bi najviše pogodio irsku ekonomiju

Bregzit bez sporazuma najteže bi pogodio Irsku, pokazuju rezultatima istraživanja nemačkog Instituta IFO.

Nivo ekonomskog napredovanja bi, u slučaju takozvanog „tvrdog“ Bregzita, opao u Irskoj za 8,16 procenata, u Luksemburgu za 5,23 posto, a na Malti za 5,19 odsto, navodi se u saopštenju IFO instituta, dostavljenom Tanjugu.

U samoj Velikoj Britaniji napredovanje bi se smanjilo za 2,76 procenata.

„‘Tvrdi’ Bregzit bi se u različitom stepenu odrazio na različite države članice EU“, kaže Marina Štajninger, istraživacica IFO Centra za medunarodnu ekonomiju i koautorka studije sa Jasminom Grešl i Gabrijelom Felbermajr.

Moguće je, takođe, da će neizvesnosti za investitore i promena deviznih kurseva produbiti negativan uticaj „tvrdog“ Bregizta, navodi Štajninger i dodaje da bi „sporazum o slobodnoj trgovini (između Britanije i EU) definitivno ublažio udarac“.

Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju bez sporazuma, ostale zemlje koje bi trpele pad prosperiteta su Holandija (-1,64 procenta), Belgija (-1,40%) i Kipar (-1,37%).

Danska bi bila pogođena padom privrednog razvoja za minus 0,89 procenata, Švedska (-0,75%), Nemačka (-0,72%), Francuska (-0,52%), Italija (-0,40%), Španija (-0,39%), Austrija (-0,35%) i Švajcarska (-0,01%).

„Ostatak sveta bi osetio ograničene posledice od neuređenog Bregzita“, kaže Štajninger.

Na Sjedinjene Države bi imao negativan efekat od minus 0,01 odsto, na Tursku minus 0,04 procenta na Tursku, a na Južnu Koreju minus 0,03 procenta.

Međutim, neke druge zemlje bi mogle ekonomski da profitiraju od „tvrdog“ Bregzita, poput Tajvana (+0,13 posto), Kine (+0,05 posto), Indije (+0,02 posto) i Rusije (+0,01 posto), navodi se u saopštenju IFO instituta.

Podelite na društvenim mrežama: