Američke sankcije ojačale poslovanje Huaveja

  • Izvor: N1

Osnivač Huaveja Ren Žengfej rekao je da će ta kompanija ne samo preživeti američke sankcije, nego će dugoročno i ojačati.

Ren je rekao da će se odeljenje za mobilne telefone suočiti sa problemima ukoliko joj bude onemogućeno korišćenje određenog softvera, uključujući Guglove servise.

"Kada je objavljena lista sankcionisanih entiteta, nadali su se da će Huavej da propadne. Ne samo da nije propao, nego mu ide još bolje", rekao je Ren agenciji AP.

Američki Stejt department objavio je listu sankcionisanih stranih pojedinaca i kompanija koje, kako je navedeno, predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Osnivač Huaveja izjavio je da je kompanija revidirala prognozu o prodaji mobilnih telefona u naredne dve godine i da očekuje pad prihoda za 20 do 30 milijardi dolara.

Ren je rekao da bi kompanija želela da i dalje koristi platformu android i da sarađuje sa američkim programerima, ali da može da pređe na sopstveni operativni sistem "harmoni" u roku od nekoliko dana, ako to bude potrebno. On je ukazao i na razvoj opreme za 5G mobilne mreže i rekao da je kompanija uložila oko četiri milijarde dolara u istraživanja i razvoj ove tehnologije u prethodnoj deceniji.

Podelite na društvenim mrežama: