Globalne investicione banke ukidaju skoro 30 000 radnih mesta

  • Izvor: bankar.me
  • Foto: Getty images

Globalne investicione banke ukidaju desetine hiljada radnih mjesta jer pad kamata, slab obim trgovanja i proces automatizacije utiču na poslovanje.

Skoro 30.000 otpuštanja najavljeno je od aprila u bankama, uključujući HSBC, Barclais, Societe Generale, Citigroup i Deutsche Bank. Većina smanjenja desila se u Evropi, a Dojče banka čini više od polovine ukupnog broja.

U Njujorku su poslovi sa robom i hartijama od vrednosti pali za dva procenta u junu u odnosu na godinu ranije, što je gubitak od oko 2.800 pozicija, prema podacima njujorškog Ministarstva rada.

Rukovodioci banaka su pod pritiskom investitora da smanje troškove i zaštite profit. Otkako su dugoročne američke kamatne stope počele da padaju u novembru, KBV indeks akcija američkih banaka je opao za 5 procenata, dok je S&P 500 porastao za 6 procenata. Stok indeks koji prati evropske banke izgubio je 16 procenata od novembra i dostigao trogodišnji minimum.

Iako se razlozi razlikuju od banke do banke, postoje znakovi da dublji trendovi, poput povećanja duga koji plaćaju negativne kamate, prisiljavaju sektor da se smanji.

„Jasno je da su izgledi za prihod od investicionog bankarstva sve strožiji“, rekao je Andrev Love, analitičar banaka u Berenbergu. „Teško je zaraditi novac kao investiciona banka u okruženju sa nultim ili negativnim stopama.“

Automatizovano trgovanje, pasivne strategije ulaganja i konsolidacija količina od strane najvećih igrača oduzeli su veći deo profita od trgovanja akcijama.

 

 

Podelite na društvenim mrežama: