Folksvagen zakoraćio u novi biznis

Nemački automobilski div Folksvagen će zbog ulaska u poslovanje sa električnim skuterima sarađivati s kineskom startap kompanijom Niu, potvrdili su iz kompanije.

"Želimo da realizujemo zajednički projekat," rekao je u predstavnik Folksvagen grupe. Pritom nije želeo da iznosi pojedinosti o razmerima saradnje i dizajnu skutera koji za pogon koristi električnu energiju.

Prethodno je nemački list Welt objavio da će ta dva partnera proizvoditi model "Streetmate" koji su predstavili na Ženevskom sajmu automobila pre više od godinu dana.

Na tom sajmu je rečeno da će e-skuter moći da se vozi i sedeći i stojeći, a uz brzinu do 45 kilometara na sat moći će da prevali udaljenost i do 35 kilometara. Kineski proizvođač električnih skutera Niu krajem 2018. je nakon uspeha na domaćem tržištu objavio da želi da "osvoji" Evropu.

Na prošlogodišnjem Ženevskom sajmu automobila Folksvagen je najavio i gradski romobil koji bi mogao da prevali i do 15 kilometara. "On još nije proizveden", rekao je predstavnik Folksvagena.

Iako su e-skuteri već u upotrebi u mnogim evropskim metropolama, planirano odobrenje na pločnicima u Nemačkoj dovelo je do zabrinutosti u pogledu sigurnosti. Gornji dom nemačkog parlamenta mogao bi 17. maja da glasa o propisima za mala električna vozila.

Podelite na društvenim mrežama: