Folksvagen danas odlučuje

  • Izvor: DEUSTCHE WELLE

Kompanija Folksvagen saopštila je da kreće u konkretne pregovore za potencijalne lokacije u Jugoistočnoj Evropi na kojima planiraju izgradnju fabrike.

Glavni kandidati su, prema Rojtersu, Bugarska i Turska.

Srbija, Rumunija i Severna Makedonija, koje su, takođe, bile pominjane kao lokacije za dolazak ove velike investicije, nisu spomenute.

Tako da je još uvek nepoznato da li je i Srbija u igri.

Više informacija znaće se danas nakon završetka Skupštine akcionara Folksvagena, koja je već mesecima iščekivana upravo od zemalja u regionu.

Mitko Vasilev, predsednik Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK), rekao je pre nekog vremena za DW, da bi ova investicija trebalo da bude vredna 1,4, milijarde evra, a u fabrici bi trebalo da bude zaposleno 5.000 radnika i 650 inženjera.

Razlog zbog kojeg je Folksvagen tražio novu sredinu za fabriku koja bi pravila 300.000 automobila godišnje uklapa se u širu strategiju kompanije. Veliki pogoni u Nemačkoj, u Cvikauu, Emdenu i Hanoveru, trebalo bi ubuduće isključivo da prave električne automobile.

Folksvagen je juče saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u Zalcgiteru, u pokrajini Donjoj Saksoniji.

 

Podelite na društvenim mrežama: