Ferari radi na svom prvom SUV vozilu, glavno tržište biće Kina

  • Izvor: B92

Prvi Ferarijev SUV u istoriji – model Purosangue, koristiće novi mehaničku platformu sa napred postavljenim motorom.

Ferari je pre godinu dana potvrdio da radi na svom prvom SUV vozilu i istovremeno otkrio njegovo ime, a AutoKar piše da će taj automobil imati premijeru 2022. godine. Purosangue će koristiti kao osnovu novu generaciju Ferarijeve mehaničke platforme namenjene modelima sa napred pozicioniranim motorom. Kako se navodi, ova platforma će moći da nosi V6, V8 i V12 motore.

Ferrari Purosangue imaće 4 sedišta, 2 napred i 2 pozadi, a u kupcima će biti na raspolaganju i verzija sa hibridnim benzinsko-električnim pogonskim sistemom, poput onog koji koristi Ferrari SF90 Stradale. To znači da će pored benzinca pogonski sistem činiit i tri električna motora, od kojih su dva na prednjoj a jedan na zadnjoj osovini automobila. I dok će se u hibridnoj verziji verovatno nalaziti V6 turbo-benzinac, u vrhu ponude Ferarija Purosangue biće V12.

Kako je FErari najavio prošle godine, iako će oblikom podsećati na kupe, ovaj SUV će imati 5 vrata, a po dimenzijama će biti nešto manji od Lambirghinija Urus. Motor će se nalaziti ispred vozača, ali iza prednje osovine, a menjač će biti smešten pozadi. Ovakav raspored glavnih pogonskih komponenti omogućava bolju raspodeli mase po osovinama.

Lansiranjem modela Purosangue, Ferari očekuje da će po prvi put u istoriji premašiti prodaju od 10.000 automobila godišnje, a glavno tržište za krosover biće Kina.

Podelite na društvenim mrežama: