Evropske berze zabeležile rast na početku nedelje

  • Izvor: bankar.me
Evropske berze zabeležile rast na početku nedelje

Na evropskim berzama su u ponedeljak ujutru cene akcija porasle jer ulagači očekuju nove podsticajne mere u najvećim svetskim ekonomijama, od SAD-a i Kine do evrozone.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9:30h na dobitku 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,40 posto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 12.221 bod, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.607 bodova.

Za rast tih indeksa najviše ssu zaslužna očekivanja da će vlasti u vodećim svetskim ekonomijama uvesti nove podsticajne mere kako bi podržale rast.

Već u petak kineske monetarne vlasti smanjile su obvezne rezerve banaka, čime su otvorile prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo podržati rast njihove ekonomije.

A da je kineskoj ekonomiji potrebna podrška, pokazali su podaci o neočekivanom padu izvoza, objavljeni u nedelju.

Čini se, takođe, da su i američkoj ekonomiji potrebni podsticaji, nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u avgustu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Rojtersa.

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je u petak da je tržište rada snažno i da će centralna banka i dalje delovati prikladno kako bi održala rast privrede.

Takođe, očekuje se da će ove nedelje kamate smanjiti i Evropska centralna banka (ECB) zbog slabosti ekonomije eurozone.

I na azijskim berzama cene akcija su jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 9:30h bio u plusu 0,2 posto, nakon što je prošle nedelje porastao više od 2 posto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 21.318 bodova.

Podelite na društvenim mrežama: