Ekonomija Evrozone drastično pala u martu

  • Izvor: SEEbiz
Ekonomija Evrozone drastično pala u martu

Ekonomske aktivnosti u Evrozoni naglo su pale u martu zbog mera koje vlade poduzimaju kako bi zaustavile širenje koronavirusa, ograničavajući putovanja i tražeći od građana da ostanu kod kuće, pokazuje izveštaj Markita.

Indeks menadžera nabavke (PMI) potonuo je u martu nešto više od 20 bodova u odnosu na februar, na 31,4 boda, najniži nivo od 1998. godine kada je londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka počela objavljivati izveštaje.

Vrednost indeksa niža je od 50 bodova, što signalizira pad aktivnosti u ekonomiji.

“Urušavanje poslovnih aktivnosti širom Evrozone u martu, uveliko je nadmašilo čak i ono čemu smo svedočili na vrhuncu globalne finansiajske krize", konstatira glavni poslovni ekonomista, Markita Kris Viliamson.

Prema njegovim rečima, vrijednost indeksa signalizira pad BDP-a na tromesečnom nivou za oko dva posto, koji bi mogao biti još i veći ako vlade u narednim mesecima posegnu za još restriktivnijim merama obuzdavanja virusa.

"Nagli pad aktivnosti zabeleežen je u Francuskoj, Nemačkoj ali i u ostatku Evrozone pod utiecajem nastojanja vlada da sve oštrijim merama obuzdaju širenje koronavirusa", primećuje ekonomista londonske kompanije.

Posebno je teško pogođen uslužni sektor, beleže u Markitu, dodajući da su ograničenja kretanja i mere izolacije najveći udarac zadale restoranima, turizmu i organizatorima putovanja.

Industrija je takođe beležila pad aktivnosti, iako nešto blaži nego u februaru.

Virus je snažno pogodio potražnju i u uslužnom i u proizvodnom sektoru, napominju u londonskoj kompanijii.

"Potražnja za brojnim dobrima i uslugama dramatično je pala a paralelno su do sada gotovo neviđena kašnjenja u lancima nabavke zagušila proizvodnju", ističe Viliamson.

Među vodećim ekonomijama Evrozone izdvajala se Francuska najvećim padom poslovnih aktivnosti u gotovo 22 godine.

Nešto blaži pad zabeležen je u Nemačkoj, pri čemu Markit izdvaja urušavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, najveće otkad su počeli pratiti podatke.

Menadžeri su ujedno izrazito pesimistični u prognozama za predstojećih 12 meseci.

"Poslovna očekivanja za predstojećih 12 meseci potonula su na najniži nivo otkad ih pratimo, što upućuje na zaključak da političari do sada nisu uspeli udahnuti dašak optimizma", zaključuje Viliamson.