Dolar oslabio, Fed najavio moguće smanjenje kamata

  • Izvor: bankar.rs
  • Foto: Scott Eells

Na svetskim valutnim tržištima američki dolar je prošle nedelje oslabio jer se nakon niza slabijih ekonomskih pokazatelja očekuje da će američka centralna banka već u oktobru ponovno smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,4 odsto, na 98,80 bodova.

Pritom je kurs evra prema dolaru porastao 0,4 odsto, na 1,0980 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, i to za 0,9 odsto, pa je njegova cena pala na 106,95 jena.

Američka valuta našla se pod pritiskom polovinom nedelje, nakon slabih pokazatelja iz američke ekonomije, koji su izazvali strahovanja ulagača od usporavanja rasta, pa čak i recesije.

Institut za upravljanje nabavkom (ISM) objavio je kako je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u septembru skliznuo na 52,6 bodova, najniži nivo od polovine 2016. godine, dok je proizvodna aktivnost pala na najniži nivo u poslednjih 10 godina.

Zbog toga su ojačale špekulacije o daljem smanjenju ključnih kamatnih stopa američke centralne banke za 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine, što je pritisnulo kurs dolara.

Trgovci na tržištu novca sada procenjuju da izgledi za smanjenje kamata Feda u oktobru iznose oko 77,5 odsto, dok su još početkom nedelje ti izgledi iznosili 40 odsto.

Pojedini analitičari smatraju da bi, osim u oktobru, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

Uprkos tome, evro nije osetnije ojačao prema dolaru. Doduše, njegov kurs se prema američkoj valuti odmakao od najnižih nivoa u više od dve godine, na koje je skliznuo nedelju dana ranije.

Evro nije značajnije ojačao jer se ulagači plaše da bi Nemačka mogla skliznuti u recesiju, što bi dodatno pritisnulo ionako usporeni rast ekonomije eurozone.

Podelite na društvenim mrežama: