Dolar ojačao usled straha od brzog širenja koronavirusa

  • Izvor: SEEbiz
Dolar ojačao usled straha od brzog širenja koronavirusa

 

Kurs evra oslabio je u ponedeljak na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema korpi valuta, zbog straha od brzog širenja koronavirusa izvan Kine, koji je investitore podstaknuo da kapital više usmeravaju ka sigurnom utočištu, dolaru.

Kurs evra je oslabio 0,3 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,0805 dolara, što je nedaleko od njegovih najnižih nivoa u tri godine, na koje se na kratko spustio u prošlonedeljnom trgovanju, od 1,0778 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, ojačao je 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak, dostigavši 99,562 boda.

Japanska i švajcarska valuta zabeležile su neznatne promene kurseva, što pokazuje da investitori u uslovima veće zabrinutosti biraju dolar zato što američku ekonomiju smatraju najzaštićenijom u slučaju da koronavirus našteti globalnoj ekonomiji.

U Italiji, Južnoj Koreji i Iranu tokom vikenda zabeležen je snažan rast broja zaraženih koronavirusom. Južna Koreja sada beleži više od 760 slučajeva zaraze, Italija preko 150, a Iran 43 slučaja.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zabrinuti su zbog sve većeg broja slučajeva zaraze, koji se ne dovode u jasnu vezu s epicentrom epidemije koronavirusa u Kini.

Australijski dolar oslabio je prema američkom 0,5 posto, na nove najniže nivoe u 11 godina, jer je ranjiv na zbivanja u Kini od koje u velikoj meri zavise australijski izvoznici. Na sličnom gubitku bio je i novozelandski dolar prema američkom.

Pod pritiskom su bile i valute ekonomija koje uveliko zavise od rasta globalne ekonomije, kao i cene roba. Pritom su veće gubitke zabeležile švedska kruna i kanadski dolar.

I kineski juan oslabio je jutros na inostranim tržištima, pa se dolarom trgovalo po 7,0398 juana, što znači da je ojačao za 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak.

Zaziranje investitora od rizika, zbog čega su akcije oslabile, dok je cena zlata porasla, nije ipak pružio veću podršku japanskom jenu, valuti-utočištu u koju obično investitori sklanjanju kapital u neizvesnim vremenima. Cena mu je neznatno porasla, na 111,42 jena za dolar, jer azijski investitori umanjuju njegovu sigurnost zbog izloženosti Japana koronavirusu.

"Reakcije tržišta na koronavirus počinju da prave razliku među valutama, u zavisnosti od njihove izloženosti virusu", napisali su analitičari banke “Barclays” u belešci klijentima.

Kurs švajcarskog franka, takođe valute-utočišta u koju investitori često sklanjanju kapital u neizvesnim vremenima, jutros se zadržao na 1,0606 franaka za evro, vrlo blizu najviših nivoa od 2015. godine.