Dojče banka počela sa otpuštanjima radnika

  • Izvor: B92
  • Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Dojče banka najavila je danas da će do 2022. godine ukinuti 18.000 radnih mesta u okviru obimnog restrukturiranja, a sa ciljem da preokrene pad profitabilnosti.

Dojče banka bori se sa regulatornim kaznama, slabim profitima, visokim troškovima i padom cene deonica. Najavljeno je da će do 2022. podmiriti troškove od 7,4 milijarde eura.

Glavni izvršni direktor Dojče banke, Kristijan Seving, u maju je najavio veliko restrukturiranje ove firme. On je obećao akcionarima teške rezove za investicionu banku kako bi zaokružio proces nakon što nije došlo do dogovora o spajanju sa rivalom Komercbankom, prenosi Blumberg.

"Danas smo najavili najtemeljniju transformaciju Dojče banke u posljednjih nekoliko decenija. Bavimo se onim što je neophodno da bi pokazali naš pravi potencijal," saopštila je ta banka.

Restruktuiranje vredno šest milijardi evra

Predviđa se da će troškovi restrukturiranja iznositi oko šest milijardi evra.

Nakon što su u aprilu propali razgovori o spajanju sa Komercbankom, Seving je imao nekoliko ideja za jačanje poverenja na tržištu, a njegov plan je odobren na sastanku u nedelju.

Najveća nemačka banka formirana je u Berlimnu 1870. godine i ima više od 100.000 zaposlenih u preko 70 država, između ostalog u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, regionu Azije i Pacifika i na drugim tržištima.

Godine 2009. bila je najveći trgovac valutama na svetu s tržišnim udelom od 21 odsto.

Afera panamski papiri

Problemi su za njih počeli mnogo ranije.

Nemačka policija sprovela je 2018 godine raciju u sedištu Dojče banke u Frankfurtu u sklopu istrage o pranju novca povezane sa aferom Panamski papiri.

U centru istrage su bila dvojica službenika Dojče banke, koji se sumnjiče da su pomagali klijentima da operu novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Podelite na društvenim mrežama: