Azijska tržišta pod pritiskom na kraju nedelje

  • Izvor: SEEbiz
Azijska tržišta pod pritiskom na kraju nedelje

Na azijskim berzama su u petak cene akcija pale jer ulagačima nedostaju smernice s Volstrita i jer se plaše da bi potpora Vašngtona demonstrantima u Hong Kongu mogla naštetiti trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 5,00 sati u minusu oko 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,8 posto

Na azijskim berzama vlada oprez od četvrtka, kada je predsednik SAD-a Donald Tramp potpisao zakon koji podupire demonstrante u Hong Kongu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odmah je upozorilo da će kao odgovor preduzeti "čvrste protivmere".

„Nakon što su Senat i Zastupnički dom Kongresa prihvatili taj zakon, očekivalo se da će ga Tramp potpisati. Očekivalo se, takođe, da će Kina oštro odgovoriti, ali videćemo kakav će potez zapravo povući Peking", kaže Norihiro Fudžto, direktor u kompaniji Micubishi UFJ Morgan Stenli Sekjuritis.

Donošenje tog zakona u Vašingtonu izazvalo je zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Poslednjih nedelja cene akcija su rasle upravo zahvaljujući nadi ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 meseci i koji je izazvao usporavanje rasta obe ekonomije.

Oprez na azijskim berzama posledica je, takođe, nedostatka vesti i smernica s Volstrita, s obzirom da se u SAD-u zbog praznika u četvrtak nije radilo.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka dalji razvoj situacije između SAD-a i Kine.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 109,50 jena, nakon što je u sredu dostigao 109,61 jen, najviši nivo u šest meseci.

Cena evra prema dolaru već se danima kreće u uskom rasponu, oko 1,1010 dolara.

Cene nafte su stabilne, pa se na američkom tržištu barelom jutros trguje po 58,10 dolara. Od početka meseca barel je poskupeo više od 7 posto.

Na londonskom  tržištu cena barela ovog meseca porasla je oko 6 posto, što je njen najveći mesečni dobitak od aprila.