Azijska tržišta: Indeksi stagniraju zbog napetosti oko Hong Konga

  • Izvor: SEEbiz
Azijska tržišta: Indeksi stagniraju zbog napetosti oko Hong Konga

Na azijskim berzama u četvrtak je među investitorima prevladala zabrinutost da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma, pa su glavni indeksi zaustavili svoj rast, a porasla je potražnja za sigurnijim valutama poput jena i švajcarskog franka.

Američki predsednik Donald Tramp u sredu je potpisao zakon koji podupire prodemokratske demostrante u Hong Kongu. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odmah je upozorilo da će kao odgovor preduzetii "čvrste protivmere".

To je zaustavilo dalji rast MSCI indeksa azijsko-pacifičkih akcija izuzev Japana. Taj indeks u četvrtak je oko 5 sati bio u minusu 0,1 posto.

Japanski Nikkei, kao i hongkonški Hang Seng i šangajski blu čip indeks tokom jutra beležili su blage oscilacije iz pozitivnog u negativno područje. Australijski S&P/ASX pratio je jučerašnji uzlet indeksa na Volstritu na novi rekordni nivo, pa je oko 5 sati bio u plusu 0,2 posto.

Na Volstritu su u sredu glavni indeksi dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući solidnim ekonomskim pokazateljima i optimizmu investitora oko rešavanja američko-kineskih trgovinskih napetosti. Dau Džouns indeks u sredu je porastao 42,32 boda ili 0,15 posto, na 28.164 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,42 posto, na 3.153 boda, a Nasdaq 0,66 posto, na 8.705 bodova.

"Mislim da bi se stvari lako mogle pogoršati. Potencijalno vidimo veću šansu da tržište krene prema dole, u zavisnosti od toga šta će se dogoditi u narednih 24 do 48 sati", kaže Kaj Van-Pitersen, strateg pu Sakso Kapital Markets, dok investitori čekaju više detalja oko kineskog odgovora na Trampov potez.

Novi krug većih američkih carina na kineske proizvode trebao bi stupiti na snagu 15. decembra.

Na deviznim tržištima dolar i valute ekonomija više izloženih izvozu u četvrtak su se prodavale, a kupovale su se valute koje se smatraju sigurnim utočištem u nemirnim vremenima, poput japanskog jena.

Zakon koji je Tramp potpisao sadrži pretnju sankcijama u slučaju kršenja ljudskih prava, a traži i zaštitu autonomije Hong Konga.

Kina taj Trampov potez smatra mešanjem u njene unutrašnje stvari. Uvođenjem protivmera, pribojavaju se ulagači, mogli bi se zakomplikovatii napori da se okonča 16-mesečni trgovinski rast između dve najveće svetske ekonomije.

Cena jena porasla je jutros 0,1 posto prema dolaru, kojim se tako trguje po 109,46 jena. Zbog neizvesnih američko-kineskih odnosa, porasla je i potražnja za švajcarskim frankom, čija je cena jutros porasla na 0,99875 franaka za američki dolar.

Cena zlata, takođe sigurnog utočišta za kapital, porasla je 0,22 posto, na 1.457 dolara za uncu.

S druge strane, na naftnim tržištima cene barela su oslabile - na američkom za 0,43 posto, na 57,86 dolara, a u Londonu na 63,86 dolara.