Nemački aviogigant otkrio lokaciju nove fabrike u Srbiji

Izvor: Tanjug
19.06.2019

Kompanija za proizvodnju motora za avione MTU saopštila je danas da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Novoj Pazovi i da očekuju da će početkom 2022. godine početi proizvodnja. Kako se navodi, ubrzo će biti osnovana lokalna podružnica koja će biti zadužena za zapošljavanje kadrova, a koja će raditi na pripremnoj fazi.

Kompanija MTU Aero Engines AG za proizvodnju motora za avione vodeći je prozvođač takvih motora i jedan od najvećih proizvođača u svetu.

Plan je, kako se navodi, da fabrika za remont ima kapacitet od 400.000 radnih časova godišnje. Ovo će biti novo postrojenje i dodatni kapacitet na već postojeći od 1,9 miliona radnih časova godišnje ove kompanije.
MTU će otvoriti u Srbiji novu podržnicu MTU Maintenance d. o. o. koja će, kako je saopšteno, biti operativna 2022. godine.

Tokom boravka na Pariskom sajmu, srpska premijerka Ana Brnabić je posetila štand kompanije MTU i predstavila vladine planove za nacionalni vazduhoplovni klaster.
Memorandum o razumevanju kompanija MTU i Vlada Srbije potpisali su početkom maja ove godine.

U toku ove godine MTU će osnovati projektnu kancelariju u Beogradu koja će koordinisati dalje osnivanje kompanije i njen razvoj.

Investicija u Srbiji, navode, doneće nekoliko stotina novih radnih mesta, uz naglo povećanje broja zaposlenih u prvim godinama rada.

"Uspostavljanje nove fabrike je deo priče o globalnom rastu MTU. Uključivanje imena Srbije u naš brend podvlači naše poverenje da ćemo postati vredan i posvećen igrač u Srbiji", kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Investiraj odmah